Poistenie pre cudzincov ochránilo našich priateľov a zachránilo dovolenku!

Už je to viac ako tri roky, čo moja sestra opustila prácu opatrovateľky v Spojených štátoch a vrátila sa naspäť na Slovensko. Svoju prácu, ako aj maličkú Natalie, milovala, no po viac ako dvoch rokoch sa jej skrátka cnelo za domovom a priateľmi. Napriek tomu zostala s americkou rodinou v kontakte, ktorá sa ju po rokoch rozhodla prísť navštíviť. No ich pobytu sa nevyhli komplikácie.

Srdénko

Sestrini americkí priatelia si prichystali šokujúce prekvapenie a počas letných prázdnin si naplánovali výlet na Slovensko. Nemohli sme tomu uveriť! Tešili sme sa, že ich spoznáme naživo a nebudeme si len vymieňať úškrny a zdvorilé "Hi" cez skype obrazovku. Sestra už dosť v predstihu začala vymýšľať, kam všade vzácnu návštevu zoberie a aké krásy Slovenska im ukáže. Američania si naplánovali trojtýždňovú návštevu Slovensku. Sestra im chcela vynahradiť starostlivosť, ktorú zažívala u nich, keď bývala v Amerike.

Keď cestujete pravidelne alebo ste mali možnosť letieť za veľkú mláku alebo na iný kontinent, určite viete, že takéto dlhé lety sú náročné. Sestra sa preto snažila svojich amerických kamarátov odbremeniť aspoň od náročných formalít.

Nečakané okolnosti odhalili väčší problém

Dovolenka odštartovala super - dlhé hodiny po príchode sme strávili nekonečnými debatami o novinkách a živote ako takom. Staršiu Natalie sme zoznámili s jej maličkou menovkyňou. Pohľad na ne vedľa seba celú rodinu dojímal. Na ďalší deň sme sa pridali k sestre a jej mužovi a aj moja časť rodiny si spravila čarovný výlet po Záhorí. Nič na našej nálade nepokazil ani dážď, ktorý nás na konci túry zastihol.

Nepríjemné prekvapenie prišlo ráno - Marka chytili vysoké horúčky a nádcha. Ten lejak predsa len nakoniec nebol taký nevinný. Čo teraz? Utekať s ním na pohotovosť? V toku rýchlych myšlienok, sme si uvedomili, že pred dovolenkou nepadlo ani jedno slovo o cestovnom poistení. Cheryl nám s údivom potvrdila naše obavy. Ako je možné, že si zo štyroch dospelých osôb ani jeden na sekundu nespomenul na poistenie?

Záchrana v podobe poistenia pre cudzincov

Mark návštevu pohotovosti odmietal, rozhodli sme sa teda, že ešte počkáme. Snáď nepôjde o zápal pľúc? Manželka sadla za počítač a snažila sa zistiť, čo sa dá robiť a či právo cudzincov na poistenie platí aj pre našich priateľov.

Našťastie — a na moje pomerné prekvapenie — existuje riešenie aj pre tých, ktorí prišli na Slovensko iba ako turisti a teda nemajú právo na verejné zdravotné poistenie. To je totiž dané iba cudzincom s trvalým pobytom alebo tým, ktorí sú v rámci našej krajiny ekonomicky aktívni. Riešením pre turistov či napríklad športovcov je individuálne zdravotné poistenie pre cudzincov, ktoré poskytujú takmer všetky komerčné poisťovne.

Poistenie pre turistov z cudziny

Manželke sa rýchlo podarilo zistiť všetky potrebné informácie. Komerčné poistenie pre cudzincov ponúka úhradu liečebných nákladov v prípade úrazu, choroby, neodkladných operačných zákrokov či prepravy.

Rozsah poistného krytia je pri tomto type poistenia rôzny - individuálne poistenie môže kryť úhradu nákladov v rozsahu verejného zdravotného poistenia, alebo sa dá zvoliť krytie iba pre neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Existujú dokonca balíky, ktoré ponúkajú ženám krytie nákladov počas tehotenstva, pôrodu či popôrodnej starostlivosti.

Ceny za poistenie sa v jednotlivých poisťovniach môžu líšiť. Vo všeobecnosti ale platí, že čím je balík drahší, tým väčší počet poistných rizík pokrýva.

Vybrali sme si najlepšiu ponuku

Nakoniec sme sa rozhodli pre jednu konkrétnu poisťovňu, ktorá ponúkala niečo navyše - poistenie pre cudzincov nielen na území Slovenska, ale aj v rámci celého Shengenského priestoru. Plánovali sme totiž jeden víkend stráviť aj v neďalekej Viedni. A čo nás najviac potešilo, bola rýchlosť - stačilo len vyplniť zdravotný dotazník, uviesť niekoľko údajov a individuálne poistenie pre každého bolo zrealizované!

Markovi sa našťastie výrazne zlepšil fyzický stav, pohotovosť už teda nebola vôbec potrebná. No i tak sme boli nesmierne vďační, že sestrini blízki priatelia sú vďaka poisteniu pre cudzincov dobre chránení.

Komentáre

  1. Ahoj. No, my jsme teda z Prahy, ale nedávno jsme si naplánovali takovou menší túru a už se na ni moc těšíme... Chtěli bychom totiž odjet do Liberce vlakem a potom bychom chtěli dojít pěšky na toto ubytování zde , které jsme si vybrali.. Tak snad se nám to povede a situace to dovolí :) Měj se...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pojištění se nevyplácí opomíjet. Já ať už jedu kamkoli, vždy na pojištění myslím a nikdy se naštěstí nic nestalo, ale na to člověk nemůže spoléhat. Ale třeba v mém okruhu přátel už kolikrát bylo potřeba jet s úrazem do nemocnice, hlavně na zimní dovolené a taky vždy byli rádi, že si pojištění zajistili. Ono to jsou potom neskutečné pálky, kdyby to měl člověk platit ze svého.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Je to tak. V dnešní době se opravdu vyplatí se pojistit. Hlavně když to pojištění není až tak drahé. Například před dovolenou si nějaké cestovní pojištění sjednávám prakticky vždy. Teď nedávno jsem si dokonce uzavřela i životní pojištění, protože si myslím, že to je také dobré mít. Člověk přecejen nikdy neví, co se může stát. :)

    OdpovedaťOdstrániť

Zverejnenie komentára

Obľúbené príspevky