Populárne stimulanty dokážu naštartovať váš tréning

Stimulanty pred začiatkom samotného tréningu netreba zavrhovať. Ich primárnou funkciou je pripraviť a naštartovať organizmus po fyzickej a psychickej stránke na náročný tréning. K dispozícii je ich na trhu viacero a preto je vhodné sa v nich vyznať predtým, než sa pre niektorý z nich rozhodnete.

Cvičiť treba, kľudne v posilke

Azda najsilnejším motivátorom každého tréningu je chuť na sebe pracovať a zveľadiť svoj zovňajšok. Pred samotným tréningom však môžu napomôcť aj stimulanty vo forme doplnkov výživy, ktoré podporujú tvorbu testosterónu a rastového hormónu. Medzi stimulanty patria aj energizéry, vďaka ktorým zvládnete váš pravidelný tréning s ľahkosťou.

Stimulanty vyhľadávajú milovníci pohybu pre ich schopnosť nabudiť organizmus, podporiť ho k dobrým výkonom a udržať kondíciu. Stimulanty testosterónu zároveň napomáhajú k rýchlejšej regenerácii športovcov.

Ktoré podporné doplnky sú populárne a aké sú ich účinky? Prinášame prehľad základných stimulátorov, ktoré športovcov podporujú pri výborných výkonoch.

Beta-alanín

Výskumy preukázali, že beta-alanín nielen bráni proti únave, ale tiež zvyšuje silu a pevnosť svalstva. Patrí do skupiny neesenciálnych aminokyselín a napomáha lepšiemu vylučovaniu odpadových látok a tým aj lepšej výkonnosti. Základnou funkciou beta-alanínu je potlačovať tvorbu kyseliny mliečnej a navýšiť koncentráciu karnozínu v svaloch, čím napomáha k zlepšeniu výkonu a rastu svalovej hmoty.

Jeho dávkovanie sa odporúča pred vysokým výkonom, 1 odmerka prášku rozpustená v 250-300 ml vody sa pije jeden až dvakrát denne. Súčasťou zloženia tohto prípravku je aj L-histidín a vitamín B, o ktorom je známe, že pomáha udržiavať energeticky vyvážený metabolizmus a prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

Guarana

Guarana je prírodná bylina, ktorá pochádza z amazonskej oblasti a má stimulačné účinky na centrálnu nervovú sústavu. V bežnom živote sa používa na zahnanie únavy a slúži ako prírodný dobíjač energie a indiánske kmene Guaranínovia používajú túto rastlinu ako prírodnú drogu.

Pre športovcov má mimoriadne povzbudzujúci efekt, zlepšuje koncentráciu, sústredenie, aj zásobovanie energie. V tekutej forme, ktorá je zárukou rýchleho vstrebania sa účinných látok, ju stačí zapiť 30 minút pre plánovaným tréningom. Jej hlavná zložka kofeín dokáže telo pred tréningom aktivizovať na potrebný výkon.

Guarana popri boji proti únave napomáha aj pri spaľovaní tukov a pri redukcii hmotnosti. Tento stimulant účinne potláča pocit hladu a preto je vhodným doplnkom pri redukčnej diéte. Podľa fytoterapeutického výskumu Cristiny da Costa Krewera priaznivé účinky pri pravidelnom užívaní guarany zaznamenali muži v podobe menšieho obvodu pásu a ženám klesla hladina cholesterolu v krvi.

Inozín

Jedným z populárnych výživových doplnkov a stimulátorov pred tréningom je inozín, ktorý zvyšuje zásobovanie svalového tkaniva kyslíkom a tým zlepšuje a aktívne podporuje intenzívny fyzický výkon.

Inozín je chemická zlúčenina nazývaná hypoxantinribozid. Skladá sa z purínu (hypoxantin) a jednoduchého cukru (ribóza), z ktorého sa následne v organizme tvorí základný zdroj energie – ATP (adenozíntrifosfát). Inozín, z hľadiska jeho prínosu pri tréningoch, zabezpečuje vysokú energetickú hladinu pri záťaži, zlepšuje využitie kyslíka pri záťaži a podporuje činnosť srdca a imunitu organizmu.

Inozín predstavuje výnimočný doplnok pre silovo-vytrvalostné a rýchlostne vytrvalostné športy, kde poskytuje okamžitý zdroj energie. Pre zvýšenie jeho účinnosti je najlepšia kombinácia s kreatín monohydrátom.

Kofeín

Stimulačné účinky kofeínu na nervovú sústavu sú známe už odpradávna. Je to látka, ktorá podporuje spaľovanie tuku a je vhodná pred fyzickým výkonom, zvyšuje pozornosť a odstraňuje únavu. Navyše, pomáha výkonnosti, koncentrácii, psychickej aktivite, a rovnako podporuje využitie tukových zásob ako zdroja potrebnej energie.

Kofeín ako doplnok výživy sa využíva aj pre svoj rýchly povzbudivý účinok. Aké sú ďalšie priaznivé účinky kofeínu v súvislosti s cvičením? Táto látka zvyšuje adrenalín a noradrenalín a rovnako napomáha pri uvoľňovaní voľných mastných kyselín tak, aby organizmus počas tréningu siahol po tukových zásobách. Laicky povedané, kofeín pred tréningom vám pomôže počas cvičenia spáliť viac tukov.

Okrem toho, že vytrvalostným športovcov kofeín napomáha pri rýchlejšom úbytku hmotnosti, viaceré športové štúdie potvrdili, že kofeín podporuje telesnú vytrvalosť a rovnako má pozitívny vplyv na kvalitu výkonu.

Taurín

Vedeli ste, že taurín bol po prvý raz indikovaný v žlči býkov a od latinského taurus (býk) pochádza jeho pomenovanie? Taurín ako stimulant je látka, ktorá chráni srdce, bunky, oči a svaly pred poškodením. Potláča únavu a pocit vyčerpania pri výkone. Má regeneračné a detoxikačné účinky a podporuje urýchlenie metabolizmu.

Má dôležitý význam pri výžive športovcov, keďže zásobuje svalové bunky glukózou, čím podporuje výdrž a predĺženie výkonu. Taurín imituje inzulín a zvyšuje objem buniek podobne ako kreatín. Tieto vplyvy podporujú rozšírenie svalových buniek a tým sa dosiahne najviac anabolické (rastové) prostredie, v ktorom je hydratácia a proteínová syntéza buniek maximálna.

Stimulátor rastového hormónu

Stimulanty rastového hormónu, v skratke GHS (z anglického Growth Hormone Stimulants), sú určené pre vysoko výkonných športovcov s vysokou záťažou. Rastový hormón sa nachádza v mozgovom podvesku a jeho maximálny účinok sa dostavuje počas hlbokého spánku. Napomáha zvyšovať objem svalovej hmoty, podporuje využitie telesného tuku na tvorbu energie a napomáha urýchľovať regeneráciu.

Pri pravidelnom cvičení je rastový hormón najviac zodpovedný za budovanie svalovej hmoty, preto je súčasťou prípravy kulturistov. K vylučovaniu rastového hormónu dochádza aj počas hlbokého spánku, preto by si športovci nemali odpierať kvalitný, aspoň 7-8-hodinový odpočinok.

Pred spaním, rovnako ako pred tréningom a po fyzickej aktivite, je vhodné maximalizovať jeho úroveň. Popri výživových doplnkoch je možné zvýšiť hladinu rastového hormónu aj prirodzenou cestou, najmä konzumáciou potravín ako avokádo, špenát, vajcia, morské plody, mrkva, pečeň či pšeničné klíčky.

Foto: skeeze

Komentáre

Obľúbené príspevky